Nursing evidence-based inteprofissional practice guidelines fordéficit in self-care for food in ICU -Systematic Literature Review

Isabela CP Costa, Dra. Isabel Cruz

Abstract


Abstract: Objective: Revianig the interprofessional guidelines based on evidence about high complexity patient care with deficits in self-care to feed themselves that collaborate for the nurses' performance Methods: Descriptive research was carried out through systematized bibliographic review and based on secondary works carried out in a virtual environment in the Virtual Health Library (VHL), at the bases: Lilacs, Bdenf and Scielo and in a free search of full texts. Results: The online research resulted in 10 articles that deal with the interprofessional care of highly complex patients with self-care deficits to feed themselves and the nurse's action in this scenario. Conclusion: It was concluded that there is a great scientific production about nursing interventions with patients with self-care deficits to eat, as well as the importance of interprofessional care for the maintenance of life of these patients.

Keywords


Interprofessional care. Self care. Intensive therapy. Food.

Full Text:

HTML

References


REFERÊNCIAS

Silva JAM, Peduzzi M, Orchard, C, Leonello VM. Educação interprofissional e prática colaborativa na Atenção Primária à Saúde. Ver EscEnferm USP • 2015; 49(Esp2):16-24, p.17.

Reeves S. Porque precisamos de educação interprofissional para um cuidado efetivo e seguro. Interface (Botucatu). 2016; 20 (56):185-96.

Felipe LC, Araújo ARA; Vitor AF. Processo de enfermagem segundo o modelo do autocuidado em um paciente cardiopata restrito ao leito. J. res. fundam. care. online 2013. jul./set. 6(3):897-908.

Herdman TH, Lamitsuru S. Diagnósticos de enfermagem da NANDA: definições e classificação 2015-2017. [NANDA Internacional]. Porto Alegre: Artmed, 2015, p.228-229.

Berardinelli LM, Guedes NA, Acioli S. Déficit de autocuidado de clientes hipertensos. Rev. enferm. UERJ, Rio de Janeiro, 2013 dez, 21(esp.1),575-80.

Bertoncello KCG, Cavalcanti CDK, Ilha P. Diagnósticos reais e proposta de intervenções de enfermagem para os pacientes vítimas de múltiplos traumas. Rev. Eletr. Enf. 2013 out/dez,15(4):905-14.

Stefano MD, Poll FA. Estado nutricional e dieta enteral prescrita e recebida por pacientes de uma Unidade de Terapia Intensiva. ABCS Health Sci. 2014, 39(2),71-76.

Mazzoni Neto A, Laposta PE, Prata RA, Meira JRR; Palhares Neto AA, Avila MAG. Fraturas maxilomandibulares no hospital de ensino: perfil epidemiológico e percepção dos usuários. Rev. SOBECC, São Paulo. jul./set. 2015, 20(3), 150-156.

Coutinho KAA, Pacheco STA, Rodrigues BMRD, Silva LF. O cuidado domiciliar de familiares frente à alimentação da criança com encefalopatia. Revenferm UERJ, Rio de Janeiro, 2015 mai/jun, 23(3):318-23.

Wild CF, Favero NB, Salbego C, Vale MG, Silva JRP, Ramos TK. Educação em saúde com estomizados e seus familiares: possibilidade para melhor qualidade de vida. RevEnferm UFSM 2016 Abr./Jun.,6(2), 290-297.

Fernandes CES, Simor FP, Siqueira LL, Mendonça GD, Mezzalira RM. Benefícios do tratamento fonoaudiológico hospitalar em pacientes em uso de via alternativa de alimentação. Revista da AMRIGS, Porto Alegre, 61 (1): 51-55, jan.-mar. 2017.

Rocha AJSC, Oliveira ATV, Cabral NAL, Gomes RS, Guimarães TA, Rodrigues WB, Silva EL. Causas de interrupção de nutrição enteral em unidades de terapia intensiva. Rev Pesq Saúde, 18(1): 49-53, jan-abr, 2017.

Ferreira IKC. Terapia Nutricional em Unidade de Terapia Intensiva. Rev. bras. ter. intensiva , São Paulo, v. 19, n. 1, p. 90-97, mar. 2007.




URN: http://www.jsncare.uff.br/index.php/jsncareurn:nbn:de:1983-4152jsncare.v11i1.31159



JSNCARE
Share |